Вторник, 05 Юни 2012 00:45

Електро Mercedes по пекински, само за €18,900

От
BAIC E150EV

Докато в Европа Audi се отказва от производство на електрическия концепт A2 (че и на A1), защото не очаква бой в стил "дебюта на iPhone 4" за малкия електромобил с прогнозна цена от около €40,000, в Китай има съвсем друго развитие на нещата, с участието на друг германски гигант, а именно Mercedes...

Германските автопроизводители реализират доста добри продажби на жадния китайски пазар. На всякакви модели. Но в собствената си държава са доста сдържани по отношение субсидиите за електромобили, което въобще не е така в Китай. Всъщност, в случая в Пекин, където има една хубава дотация, при това доста по-добре усвояема, за покупка на електромобил, стигаща чак до €15,200.

В Пекин има много коли. Не, в Пекин има М Н О Г О коли. Толкова много, че има лотария за номера и ако не спечелиш няма регистриране на кола. Но това не важи за електромобилите. Те са извън рулетката и може да се купуват и регистрират свободно. Барабар с тлъстата отстъпка, това ни прилича на доста силна подкрепа за електрическата мобилност. Съответно сега в Пекин може да се закупи вариант на предишния B-Class, на име BAIC E150EV, с електрическо задвижване.

Всъщност, "опаковката" лъже, защото електромобилът е базиран на Mitsubishi Colt. Все така сме в групата на Daimler, но за E150EV няма кой знае каква информация, освен 160 км пробег с едно зареждане на батерията. Е, на някои и това може да им е достатъчно, на тази цена. Защото без дотацията нещата си отиват доста по-нагоре...

Да, малко вероятно е да се сдобиете с BAIC 150EV, но в Европа също има правителства, настроени особено приятелски към електрическата мобилност. И ако искате доста по-евтин електромобил сега, по-добре потърсете приятел в Естония – там ги дават и на половин цена, електро колите.

Прочетено 1380 пъти Последна корекция Вторник, 05 Юни 2012 01:59
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.