Сряда, 05 Октомври 2011 11:54

BMW ActiveHybrid 5 – първо хибриди, после електро коли

От
BMW ActiveHybrid 5 на пазара от пролетта на 2012 г.

Едва ли са много хората у нас, които свързват марката с BMW хибридни коли понастоящем, но без да изпадаме в излишни разсъждения по темата, това скоро ще се промени. Обикновено сме склонни да обръщаме внимание на нововъведенията в авто индустрията чак когато те се появят в масовите модели, каквито 7-серия и X6 определено не са. Не че няма доста от тях и по нашите пътища, но те няма как да се мерят с 'тройката' и 'петицата', която най-после ще си има хибридна версия. BMW показа ActiveHybrid 5 по време на авто изложението в Женева през 2010 и две години по-късно, през пролетта на 2012 г. очакваме старта на продажбите. Преди това обаче, да ви разкажем подробно за новата хибридна 'петица'...

Базиран на BMW 535i седан, за първи път досега, ActiveHybrid 5 съчетава 3.0-литровия TwinPower Turbo редови шест-цилиндров двигател на BMW, електрическа задвижваща система и автоматична трансмисия, а в последното си поколение BMW ActiveHybrid включва и контролирано енергийно управление. Задвижващата система генерира комбинирана изходна мощност от 250 кВ (335 кс), с максимален въртящ момент от 447 Нм. Колата може да се кара в електрически режим със скорост до 60 км/ч и ускорява от 0-100 км/ч за 5.7 сек.

Едно от най-значимите подобрения в BMW ActiveHybrid 5 е в намаляване на разхода на гориво - на представянето на модела на автосалон в Женева през 2010 г. BMW обяви 10% по-нисък разход за концептуалната версия, а от следващата пролет ще разберем дали това обещание ще бъде спазено или подобрено.

Технологично, BMW комбинира за първи път шест-цилиндров редови двигател с ActiveHybrid системата. Доказаният 3.0-литров двигател, който развива 224 кВ (300 кс), с максимален въртящ момент от 407 Нм спечели международната награда Двигател на годината в две последователни години. BMW TwinPower Turbo технологията на 'шестака' комбинирана с двоен турбокомпресор (който отделя изгорелите газове от постъпващия чист въздух), изключително прецизно директно впръскване на горивото, Double VANOS променливо газоразпределение и VALVETRONIC всмукателен контрол.

Страхотно ще е да изглежда така и когато я купуваш
Страхотно ще е да изглежда така и когато я купуваш...

Синхронният електромотор на BMW ActiveHybrid 5 е интегриран в осем-степенната автоматична трансмисия, с което се пести място, а връзката между тях се осъществява чрез съединител. Оперативната температура на електромотора се регулира от охладителната система на двигателя.

Електрическата задвижваща система осигурява допълнителна мощност от 41 кВ (55 кс) и произвежда моментален въртящ момент от 210 Нм. Електромоторът се захранва с енергия от високопроизводителна литиево-йонна батерия, специално разработена за BMW ActiveHybrid 5 и поместена в специален изключително здрав корпус, разположен между арките на колелата в багажника с цел оптимална защита. Батерията се състои от 96 клетки, има си своя собствена охладителна система и предлага използваем енергиен капацитет от 675 Вч.

BMW ActiveHybrid 5 има конвенционално 14-волтово електрозахранване и високоволтово захранване с оперативен волтаж от 317 волта. Те са свързани с волтов трансформатор, чиято задача е да гарантира използването на максимално количество електроенергия за подобряване на динамиката във всички оперативни фази. Както и електрическия мотор, компресорът на охладителната система се задвижва с енергия от литиево-йонната батерия изключително чрез високоволтовото захранване. Освен това, стационарна функция на охладителната система може да се използва за охлаждане на интериора преди стартиране на двигателя.

Високопроизводителната литиево-йонна батерия се зарежда, когато колата се движи по инерция или спира.Електромоторът играе ролята на генератор, зареждайки батерията с енергия, а при ускоряване дава допълнителен тласък, генерирайки допълнително количество пикова мощност в помощ на двигателя с вътрешно горене.

В стандартния Driving Dynamics Control е интегриран ECO PRO режим, който балансира задвижващите системи за максимална ефективност, включително използвайки в по-голяма степен електрическото задвижване. В ECO PRO режим, двигателят с вътрешно горене може да се изключва и отделя изцяло при 'инертно' движение със скорости до 160 км/ч. В 'инертен' режим, както и при изцяло електрическо градско шофиране, всички системи за безопасност и комфорт функционират в пълна степен. За да се избягва работа на двигателя на празен ход, BMW ActiveHybrid 5 е оборудван с хибридна старт/стоп функция, за която ви разказахме подробно в един от предишните ни инфо материали.

Силовата електроника на BMW ActiveHybrid 5 е свързана и с навигационната система, което дава възможност за активен анализ на пътните условия в зависимост от избран маршрут. Така задвижващите компоненти могат да бъдат настройвани за максимална ефективност (ефектът може да варира много според качеството на наличните навигационни данни). Всички хибридни компоненти на задвижващата технология и системите за енергийно управление са разработени специално за BMW ActiveHybrid 5.

...но това е по-вероятният 'пейзаж'
...но това е по-вероятният 'пейзаж'

BMW ActiveHybrid 5 може да се движи изцяло на електроенергия със скорост до 60 км/ч, без да генерира никакви емисии в градско движение. Литиево-йонната батерията може да съхранява достатъчно енергия за до 4 км електрически пробег при средна скорост 35 км/ч. Хм, това е много удобно в задръствания, но като че ли няма да има кой знае какво друго приложение освен на светофари или на места с ограничена скорост, като например в мол паркинги, където движение без CO2 емисии би било невероятно ценно.

Оперативният статус на задвижващите компоненти се показва на уникални за ActiveHybrid 5 екрани в арматурното табло и на контролния дисплей. Освен енергийния и регенериращ поток, на отделен измервателен уред до километража се показва графика на силовия тласък, който електромоторът дава при ускорение. Екран в iDrive интерфейса показва различна информация, например за текущото състояние на заряда в батерията или разпределението на мощността между електромотора и двигателя с вътрешно горене.

Специфичните за хибридното задвижване функции по безопасността, защитаващи високоволтовата литиево-йонна батерия и силовата електроника, са интегрирани в съществуващите системи за активна и пасивна сигурност на BMW 5 Серия. При удар, високо-якостни структурни компоненти и големи зони за деформация помагат за отвеждане на силите при удар извън пътническата клетка и хибридните задвижващи компоненти.

При BMW ActiveHybrid 5 стандартният Driving Dynamics Control превключвател предлага не само Sport+, Sport и Comfort настройки (както и Comfort+ режим при наличие на опционалния Dynamic Damper Control), но и ECO PRO режим. Като алтернатива на 8-степенната автоматична трансмисия, BMW ActiveHybrid 5 може да се поръчва и с 8-степенен спортен автомат с по-кратко време за превключване меджу предавките.

Множество BMW ConnectedDrive функции са налични за BMW ActiveHybrid 5, включително контрол на дистанцията при паркиране, задна камера, Surround View, асистент за дълги светлини, асистент за паркиране, активно откриване на мъртва точка, предупреждение за напускане на лента, BMW нощно виждане с разпознаване на пешеходци и Head-Up Display. И, разбира се, мобилните устройства не остават по-назад - BMW Apps опцията предлага интеграция с... да - iPhone.

То се е видяло, че ще сменяме сегашната почти нова дизелова петица с хибридна, преди да дойде 'нещо баварско електрическо', така че е време да разберем какво мислят по въпроса с BMW ActiveHybrid 5 в BMW България.

Ще ви кажем веднага, щом научим, а пък вие споделете какво интересно намирате в BMW ActiveHybrid 5 в коментарите отдолу или пък дайте своя Google +, ако смятате, че материалът може да е полезен и за други.

[eCars.bg - от Green Car Congress]

Прочетено 3022 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 10:37
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.