Четвъртък, 07 Юни 2012 05:52

И да останеш без ток, не ти трябва "пътна" - има мобилно зареждане

От
evrescue mobilno zariadno ustroistvo elektromobili

Не сме чували за такива случаи, но не е невъзможно да закъса човек без ток някъде с електромобила си. Туба бензин няма да помогне, трябва си пътна помощ в такива случаи. Или пък не... Защото британска фирма пусна на пазара мобилно зарядно устройство...

С новия EVRescue портативен апарат на Charging Solutions може да се зареждат изтощените батерии на електрически превозни средства, което елиминира нуждата от репатриране. Хм. ето ти туба бензин, всъщност, но в "електрически вид". Превозът с пътна помощ не е от най-евтините и въобще притеснението да останеш без ток на пътя вероятно възпира мнозина да си купят електро кола. ОК, значи още едно препятствие е преодоляно и ние очакваме скоро още компании да представят мобилни устройства за зареждане на електромобили.

В техническо отношение мобилното зарядно се предлага с 4 кВ и 10 кВ мощност и вече е официално одобрено за Plugged-In Places дотация от английското транспортно министерство. Plugged-in Places е национална инициатива за разширяване на зарядната инфраструктура за електрически коли с осигуряване на финансиране за региони, които искат да се сдобият с повече зарядни точки. Такава работим да има и у нас.

И сега най-важното – базовият 4 кВ вариант на EVRescue осигурява около 20 км пробег с 30 минутно зареждане, но брошурата не дава информация за тези параметри при версията с 10 кВ мощност. Устройството работи с литиево-йонна технология и разполага с допълнителни опции като съвместимо приложение за смартфони, с което оператори ще могат да преценяват колко време ще отнема зареждането на всеки модел електрическа кола, за достигане на най-близката зарядна точка или до дома. Nissan LEAF модел 2012, например, се зарежда с километър и половина пробег на минута. Да, това не отговаря на 20 км за 30 минути, което важи за по-стария вариант на модела от 2011 г. Ето колко бързо се развиват електромобилите. А за 2013-та LEAF ще има и опция за бързо, както и за безжично зареждане. Тогава очакваме модела и у нас, след като вече (от началото на 2013 г.) започне и европейското производство в Съндърланд, Англия.

[От: Thegreencarwebsite]

Прочетено 1538 пъти Последна корекция Четвъртък, 07 Юни 2012 10:33
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.