Понеделник, 17 Юни 2013 09:06

Още десет минути надолу в бързото зареждане на BMW i3 и Chevy Spark EV

От
zarezhdane_bmw_i3
В този блог: За малко под 20 минути ще се зареждат BMW i3 и Chevy Spark EV до 80%!

Ставаше и преди, но сега автопроизводителите са доста по-отворени към сътрудничества. В едно такова сега, след няколко дена тестове, инженери от General Motors и BMW се убедили, че DC "Combo" станциите за бързо зареждане от няколко доставчици ще позволяват бързо зареждане на електромобили до 80% от капацитета на батерията за около 20 минути.

Chevrolet Spark EV и BMW i3 са първите електромобили, които ще бъдат съвместими с новия индустриален стандарт за бързо зареждане на {tooltip}SAE{end-link}Society of Automotive Engineers{end-tooltip}. Самите производители на автомобили и оборудване коментират, че това е безпрецедентно сътрудничество, в което освен двата авто концерна участват още ABB, Aker Wade, Eaton и IES.

Досега новият SAE комбо заряден конектор са възприели GM Ford, Chrysler, BMW, Daimler, Volkswagen, Audi и Porsche– доста солидна подкрепа по пътя към стандартизиране на бързите зареждане за електромобили.

Естествено за BMW и GM е много важно да одобрят определен тип, заради пазарната реализация на Spark EV и BMW i3 (второто на 16 ноември в Европа).

За технологията

Новият AC и DC (комбо) заряден конектор определено ще улесни бързото зареждане на електромобили. Това е така, защото ще използваме само един конектор и за бавно, и за бързо зареждане. И ако под бързо досега се разбираше 30 минути за зареждане на 80% от батерията, сега времето спада на малко под 20 минути.

kombinirana-sistema-zarezhdane-elektromobili

В САЩ ще има станции с новия конектор няколко месеца след пазарния старт на Spark EV. В Европа нещата едва ли ще закъснеят също, така че през 2014 първите собственици на BMW i3 ще могат да зареждат за пробег от 50-100 км за нещо от сорта на 10-15 мин на бърза зарядна станция. Върви добре, ще го подобрят и още Wink.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2258 пъти Последна корекция Четвъртък, 20 Юни 2013 09:09
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.