Неделя, 01 Май 2011 13:23

В София и Варна – спокойно с електромобил

От
Зарядна станция Siemens

Един от основните проблеми, касаещ "електрическите" шофьори и бъдещите такива - липсата на изградена мрежа от зарядни станции, е на път на бъде преодолян - в началото на лятото започва монтажа на 20 колонки за зареждане в София и Варна.

Стенна зарядна станция

Работата по поставянето ще започне в София, а проектът ще се осъществи благодарение на Siemens и българските им партньори от "Ренърджи"ООД. Ще бъде разработена и тествана инфраструктура за зареждане, включваща 36 домашни и 32 обществени зарядни станции, в рамките на същата програма. Новината бе съобщена от директора на българската фирма - г-н Николай Газдов, на конференцията "Smart City-модел за устойчиво местно развитие", проведена в края на април в София.

Проектът предвижда изграждането на 18-20 бр. зарядни станции в София и Варна. Siemens ще осигури основната част от тях, както и софтуера, който ги обслужва.

"Siemens осъществява задълбочени изследвания в областта на електромобилността и е единствената компания в света, която покрива цялата верига в процеса по създаване и използване на електромобили – от интелигентните енергийни решения и IT инфраструктурата, през зарядните технологии, до изследването на необходимите технологии за шофиране. Убедени сме, че с опита си ще помогнем на нашите партньори за успешното реализиране на този пилотен проект”, коментира Борислав Йорданов – директор "Енергетика" в Сименс България.

По подобен начин ще изглеждат зарядните станции у нас

В края на 2010г. беше подписан меморандум от ЧЕЗ и Столична община за насърчаване на използването на електроколи в София, чрез изграждането на удобна мрежа от зарядни станции. Общината ще облекчи даването на разрешение за изграждането върху общински терен, а електрическата компанията ще улесни изграждането на точка и присъединяването към електромрежата и подаването на мощност.

На форума "Smart City" зам-министърът Евгени Ангелов (Министерство на икономиката, енергетиката и туризма), заяви: "Имаме възможност да заменим 20% от автопарка ни с електроколи, без да се налага изграждане на нови енегийни мощности".

Очакваме с нетърпение изграждането на зарядни станции да се разшири по брой и територия, и ползването на електромобил да бъде нормално, удобно и достъпно. Тогава и предлагането на различни модели коли ще е доста по-голямо, цените ще са по-достъпни и потреблението в сектора ще нарасне значително.

eCars.bg

Прочетено 2185 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:56
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.