Петък, 13 Януари 2012 09:55

Естония се превръща в е-мобилно чудо с цели 200 бързи зарядни

От
Естония се превръща в електромобилен лидер в Европа

Естония е северна страна и това естествено означава, че там е по-студено. Електромобилните батерии (и въобще батериите) пък не обичат много студа. Това обаче изглежда въобще не е причина за 'електромобилни' притеснения у естонците и те го доказаха с огромна поръчка на електрически коли през 2011 г. - 507 броя Mitsubishi i-MiEV. Това наистина е мащабна поръчка, особено предвид големината на държавата и липсата на дори далеч по-малки по обем покупки на електромобили в доста по-големи страни. Е, сега Естония прави още една гигантска крачка в развитие на електрическата (си) мобилност - на 9-ти януари 2012 г. естонското правителство обяви изпълнението на поръчка за 200 бързи зарядни станции за електрически превозни средства и това е най-големият договор за зарядна инфраструктура в Европа досега. Инициативата е част от плана на Естония за изграждане на първата в света бърза зарядна инфраструктура с национално покритие. Невероятно! Който иска - намира начин...

"Естонското правителство създава условия шофирането на електромобили в Естония да бъде удобно и безопасно колкото шофирането на конвенционални коли", пояснява Ярно Туиск, директор Отдел новаторство и технологии в Министерството на икономиката и комуникациите. "Новаторската национална мрежа за бързо зареждане с висококачествени услуги е важна част от изпълнението на тази задача."

Бърза зарядна станция на всеки 50 километра!

Целта на естонското правителство е да изгради зарядна инфраструктура с точки за бързо зареждане във всички населени места с по над 5,000 жители и на всеки 50 километра по главните пътища. При изпълнение, това ще бъде най-голямата концентрация на DC зарядни станции в цяла Европа.

Компанията доставик (изборът не ни изненадва), ABB, (чиято реклама седи на един от покривите на ъгъла на витошка и патриарха) ще започне доставки на бързите зарядни през втората половина на 2012 и планира всичките й бързи Terra (DC) станции да влязат в експлоатация до края на годината. Подробности за станциите ще намерите, като кликнете върху препратката в предното изречение, но ако искате само съществената информация, тези зарядни системи намаляват стандартното време за (AC) зареждане от шест-осем часа, до само 15-30 минути. Като част от петгодишния договор, ABB също така ще извършва контролни функции по мрежата от зарядни станции и ще осигурява софтуерна поддръжка за електрическата мрежа.

Част от националния правителствен план за намаляване на въглеродните емисии

С електромобилната поръчка от 2011 г., за която ви напомняме в началото на статията, естонското правителство осигурява електрически коли на различни свои подразделения, както и на социални и други служби, а договорът за доставка на бързите зарядни станции ABB спечели през септември миналата година. Това обаче далеч не е цялата електромобилна подкрепа, която държавата осигурява на естонците - наред с предоставянето на голям брой електрически коли и изграждането на зарядна инфраструктура, в Естония има и до 50% субсидии при покупка на електромобил. Това, меко казано, е пример, който всички трябва да последваме и нашата дейност е насочена към стартирането на такива инициативи в България.

Цялата тази 'работа' иска сериозна подкрепа и в Естония развитието на електрическата мобилност се финансира по Схема зелени инвестиции от експортната кредитна агенция KredEx, като част от националния правителствен план за намаляване на въглеродните емисии.

Няма причина да не потърсим (и стимулираме) нашите агенции и правителствени представители за 'по естонски ефективна' работа в това изключително важно направление. Правете го и вие по начин, който намирате за удачен. Успех!

[От: cars21]

Прочетено 2447 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:28
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.