Ярно Трули спретва Formula E показно в Болоня

Formula E
В този блог: Болид от Formula E в действие на Bologna Motor Show.

Ярно Трули е едно от най-известните имена в автомобилните състезания. Ветеранът от Formula 1 сега има собствен Formula E отбор и заедно със своята съотборничка Михаела Черути ще завърти демо кръгчета с електрическия болид Spark-Renault SRT_01E по време на италианското авто шоу...

Във второто Formula E състезание от дебютния сезон за сериите на 22 ноември в Малайзия, Ярно се движеше много добре отначало, но по средата на състезанието се отказа, пробирайки се в бокса. Но това е част от състезанията и надпреварата продължава. Междувременно, Ярно ще се качи първи в демонстрационния Formula E болид в събота, 6 декември, когато започва автошоуто в Болоня.

След това е ред на Михаела, която ще седне (макар че е по-скоро легне) зад волана в неделя, 7 декември, а по време на цялото шоу (до 14 декември) в изложбената част ще има още един болид.

Това ще е първата възможност за феновете да видят и чуят отблизо новата е-формула. В първия сезон всички отбори се състезават с една и съща кола, а от втория ще имат право да изработват свои собствени електро болиди.

Намираме това събитие за много важно, защото като цяло Formula E шампионатът е много важен за разпространението на електрическата мобилност. Ето защо:

1. Обществена осведоменост. Чрез състезанията, които благодарение на Renault България сега се излъчват по БНТ HD, много повече хора ще научат за електромобилите. Това, че вече има не какво да е, а Formula серии с болиди на ток показва ясно, че електромобилите ги бива не само за улицата, но и за пистата. И още как!

2. Технологиите от пистата, към улицата. Както често става, различни технологии първо се тестват в моторните спортове и после навлизат в масовите автомобили под различна форма. Formula E болидите са идеална възможност за тестване на нови технически решения, които впоследствие да бъдат прилагани и в масовите електромобили.

3. Престиж за електромобилите. Само за няколко години Formula E сериите се превърнаха от идея в официално електромобилна състезание от най-високо ниво. Тепърва ще става интересно, а да има електро болиди още сега наистина е престижно за електрическата мобилност.

От: Hybridcars

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.