Сряда, 09 Ноември 2011 14:49

Nissan подарява 400 станции за бързо зареждане на Европа

От
Новата по-компактна бърза зарядна станция за зареждане на електромобили на Nissan

Не, няма грешка в заглавието - Nissan ускорява плановете си за разгръщане на бърза зарядна мрежа за електромобили из цяла Европа, като предоставя безплатно 400 нови зарядни станции на оператори на инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства. И ако това не е мега доказателство за намеренията на корпорацията по отношение на електрическата мобилност...

Новите бързи зарядни на Nissan са оборудвани по CHAdeMo стандарта и доставят до 50 кВ високоволтово правотоково напрежение. {tooltip}CHAdeMO{end-link}Charge to Move{end-tooltip} стандартът е разработен и възприет от сдружение от японски компании, сред които Nissan, Toyota, Mitsubishi и Fuji Heavy Industries. Този стандарт ще ви позволи да използвате бързите зарядни станции на Nissan, ако карате Nissan LEAF (който все още не се предлага на нашия пазар) или вече продаваните в България Citro?n C-Zero или Peugeot iOn.

Бързите зарядни станции работят и с променливо напрежение, за да са съвместими с гамата електромобили на Renault, част от които вече се продават във Франция и очакваме в България през втората половина на 2012 г. Renault-Nissan алиансът популяризира разгръщането на инфраструктура, базирана на AC-DC смесена стратегия за бързо зареждане.

Този ход на Nissan идва след споразумение между компанията и пет от водещите европейски компании за доставка на зарядна инфраструктура за електромобили, за да се ускори разпространението на последното поколение бързи зарядни станции, разработено от Nissan. Тези станции са по-евтини - до половината от досегашната цена - и по-малки от предишните. Целта е да се изгради мрежа от бързи зарядни станции из цяла Европа с няколко хиляди устройства, монтирани до края на 2012 г. и десетки хиляди до 2015 г.

Стратегически разположени, тези нови точки ще доразвият в огромна степен сегашните мрежи и ще осигурят много по-голяма свобода при употребата на електромобили, увеличавайки значително пробега с новото гъвкаво решение за зареждане. И за да добиете представа за 'бързината', литиево-йонната батерия на Nissan LEAF може да се зареди от 0 до 80% от капацитета си за 30 минути с помощта на новото бързо зарядно устройство. Като имате предвид обаче, че софтуерът на колата предупреждава за нуждата от зареждане още при оставащи 20% електрони и статистиката, че малко от първите ползватели на електрически коли оставят батериите да се изтощят докрай, в повечето случаи може да ви бъдат нужни и около 20 минути, за да 'допълните' батерията на своята електро кола. Да, все още е далеч от няколкото минути, за които сипвате някой и друг литър гориво, но с разработките на Siemens и други компании още през следващата година на пазара може да има бързи зарядни устройства, способни да заредят батерията на електрическата ви кола догоре за по-малко от 15 минути.

Процесът за избор на получатели на зарядни станции е започнал на 10-ти октомври, а победителите в конкурсите ще получават зарядни станции в зависимост от това как покриват стриктните критерии на Nissan. Сред тях са удобно и достъпно място за зареждане, монтаж от февруари 2012 г. и зареждане с отстъпка за собственици на Nissan LEAF поне за една година.

Хубава работа, ама и за нея ще почакаме още година в България...

[От: Green Car Congres]

Прочетено 2111 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:37
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.