Електрически автобуси от Volvo ще се използват за мобилни библиотеки в Швеция

Електромобили

Volvo точно представи най-новия си електрически автобус и докато преглеждах прес съобщението на главния им сайт ми попадна една друга интересна новина свързана с него.

Градската библиотека на Гьотеборг разполага с две мобилни библиотеки, които работят в града и около него, като посещават повече от 70 спирки и 110 предучилищни заведения.

От следващата година тези мобилни библиотеки ще бъдат внедрени в два от новите електрически автобуса на Volvo и ще направят пътуването с електробус за деца и възрастни едно съвсем различно преживяване.

Тези нови електро автобуси побират до 150 пътници, и за да ги направи по-свежи отвътре Volvo си партнира с компанията Kiitikori OY, която ще се грижи за оригиналното вътрешно обзавеждане. То е планирано да наподобява атмосферата в истинска библиотека.

В тези мобилни библиотеки ще има специални кътове за общуване и възможност за деца и възрастни да четат и да се занимават с други интересни и образователни дейности.

Идеята е супер готина и ние лично нямаме търпение да видим този проект в действие и как точно ще бъдат направени отвътре новите специални библиотечни возила.

Пътуването с електробус в града ще стане едно съвсем различно преживяване някой ден. Надяваме се да видим повече подобни проекти на повече места през следващите няколко години.

Volvo ще се грижи изцяло за поддръжката и зареждането на електробусите, които разполагат с 250 кВтч батерии и имат над 80% по-малко консумация на енергия спрямо дизелов автобус тип Euro 6.

Шведите напредват доста с електрическите автобуси и с помощта на Volvo нещата ще се ускорят допълнително. Наскоро няколко по-малки града в страната добавиха електрически автобуси закупени от китайската компания BYD (Build Your Dreams) и направиха нови поръчки увеличавайки бройката на над 150.

Освен в родна Швеция, Volvo вече продава своите електрически автобуси в Дания, Великобритания, Люксембург, Холандия, Норвегия и Полша, а наскоро компанията пусна и първия в света автономен електрически автобус в Сингапур.

avtonomen-elektrobus

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа

Пак от скандинавците... Ив синхрон с това, което ми попадна наскоро за преоформянето на градовете с повече улички, трамвайни линии и места за общуване - това с мобилните библиотеки хем готино за общуване, хем да си четеш нещо, ако искаш.

  Прикачени
  гост
Все още няма пуснати коментари

Пусни коментар

Публикуванет на коментар като гост. Регистрирай се или се впиши в своя профил.
Прикачени (0 / 3)
Сподели своето местоположение
elektromobili-2020