Соларни панели вкараха отново в релси влак от 40-те години на 20 век

Полезно и ефективно

В този блог: Първият в света влак, който се захранва изцяло от слънчева енергия, вече върви по релсите на Байрън Бей в Австралия.

"Червеният щъркел", който е модел на близо 80 години направи първото си  кратко пътешествие между бизнес района на Байрън Бей и центъра на града със 100 пътници, в края на миналата година.

Въпреки че и други железопътни линии, най-вече в Индия, използват слънчева енергия, за да захранват част от влаковете си или техни бордови системи като например климатичната система, се твърди, че това е първият влак в света, който се захранва изцяло от слънцето.

Това става чрез соларни панели, монтирани върху влака. Те са специално извити, за да пасват на покрива, произведен през далечната 1949 г. Освен тях влакът има две бордови зарядни по 22 кВт, а на спирката има акумулаторен масив за съхранение на енергията и навес със соларен масив с обща мощност 30 кВт, както и две зареждачки по 22 кВт всяка.

Когато има излишък на слънчево енергия, бордовото зарядно ще може да я предава към електрическата мрежа. Това би означавало, че влакът може да работи дори и в облачни дни.

„Червеният щъркел” тежи 77 тона, а освен място за 100 пътника, в него има помещение за багаж, велосипеди и, разбира се, за сърфове. Според създателите му той използва батерия с капацитет като тази на Tesla Model S, но за да стига от една до друга спирка са му нужни само 4 кВт мощност.

Използването на спирачките пък му позволява да си връща до 25% от използваната енергия чрез рекуперация, което си е супер високо ниво за такава система.

От нестопанската организация Byron Bay Railroad Company (BBRC), която е в основата на този проект, обясниха, че екип от доброволци е ремонтирал влака, гарите и ЖП релсите, които са стояли неизползвани повече от десет години.

Възстановяването на изоставеното железопътно трасе върви от пет години насам, а решението за инсталирането на соларното захранване е взето в края на 2016 г.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума