Арни иска да съди петролната индустрия за "умишлени убийства"

Полезно и ефективно

В този блог: Бившият губернатор на Калифорния е на път да заведе дело срещу петролната индустрия.

От известно време насам Арнолд Шварценегер подкрепя различни видове дейности свързани с подобряването на климатичните условия и живота на земята, но най-новата му идея изглежда доста грандиозна.

В скорошнo интервю на сцената на SXSW, бившият републикански губернатор на Калифорния сподели пред списание Politico, че е в разговори с няколко частни адвокатски кантори и възнамерява да съди петролната индустрия за това, което нарича "убийство от първа степен".

Шварценегер твърди, че тъй като петролната индустрия е знаела от 1959 г. за климатичните и здравни щети, които продуктите им причиняват, те трябва да бъдат подведени под отговорност за нанесените щети.

"Не мисля, че има някаква разлика", казва Шварценегер. "Ако влезете в една стая и знаете, че ще убиете някого, това е убийство от първа степен. Мисля, че това важи с пълна сила и за петролните компании."

Той сравнява предложеното дело срещу петролните компании със случилото се с тютюневата индустрия.

"Тютюневата промишленост знаеше в продължение на много години, че пушенето вреди на хората и причинява рак, който води до смърт, но криеха и отричаха това до последно."

След това в крайна сметка те бяха отведени в съда и заради това трябваше да платят стотици милиарди долари.

Това по същество е същото като това, което петролната индустрия прави през последния половин век. В продължение на десетилетия те успяваха да намерят начин да изкарат оловния бензин като безопасен въпреки множеството доказателства в защита на противното. 

И сега продължават да го правят заблуждавайки хората за безопасността на техните продукти по всякакви възможни начини.

По данни на Световната здравна организация всяка година около 6,5 милиона души умират от замърсяването, което петролната индустрия причинява и общо 9 милиона от всичките видове замърсяване.

Петролната индустрия определено се измъква от отговорност заради множеството пари, които се въртят там и Арни със сигурност е прав, че те трябва да бъдат подведени под отговорност и трябва да платят за нанесените щети.

Друг е въпросът, че тези пари няма да върнат обратно всички тези хора, които са си отишли от този свят заради тях, но ако някак си индустрията бъде осъдена по същия начин както тютюневата и парите бъдат използвани за по чисти цели, това може да се превърне в един що годе "позитивен" край на дългогодишната им убийствена чернилка.

Рано или късно петролната индустрия ще падне на колене, но това трябва да се случи възможно най-скоро, за да не си отидат още няколко десетки милиона души заради бездънните джобове на хората, които я управляват.

Ето и цялото интервю с Арни.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума