Вторник, 05 Юли 2011 11:00

Експерти очакват бум в продажбите на електромобили през 2012

От
Цената и пробегът са важни компоненти за продажбите на електромобили

Продажбите на електромобили ще се ускорят през следващата година, с преодоляването на пречки като високите цени и ефективността, според експерт о вредните авто емисии.

Роко Зито, от Barbara Hardy Institute, твърди, че на цени в диапазона $35,000 - $65,000 в момента електромобилите не са скъпи, но 2012 на пазара ще има повече модели и по-ниски цени...

"Следващата година ще бъде много силна за електрическите превозни средства, защото компании като Nissan ще започнат да продават свои електрически модели на конкурентни цени", коментира д-р Зито в последния бой на списанието на UniSA.

"Производителите казват, че изцяло електрическите коли и зареждаемите хибриди ще съставляват 20 процента от тяхната продукция до 2020 г.

"Най-големият фактор засега е цената и когато когато тя започне да се изравнява с тази на конвенционалните коли, електромобилите наистина ще започнат да преобладават.

"Зависи също така и от настройката на хората - ако цената на литър гориво скочи няколко пъти, тогава всичките тези електрически коли изведнъж ще придобият много по-голям смисъл откъм ефективност и общи разходи за притежание."

Д-р Зито казва, че проучване на UniSA е открило, че управлението на изцяло електрическа кола е половината до 1/3 от разходите за подобна кола с ДВГ.

Според него електромобилите също така са "разбили мита", че електрическите превозни средства не са подходящи за шофиране в Австралия (и не само, според нас), заради ограничения си обхват.

Макар че повечето днешни електромобили изминават от 100 до 150 км с едно зареждане на батерията, според д-р Зито това е напълно достатъчно за повечето хора.

В Аделаида 97 процента от всички пътувания са под 100 км, а в Сидни този показател спада до 91 процента.

"Така че, макар да не могат да заменят всички пътувания, електромобилите определено могат да се използват за огромен процент от пътуванията в големите градове."

Д-р Зито разбира се предупреждава, че ако електроенергията за тях е от 'мръсни' източници, електромобилите няма да са кой знае колко по-чисти от сегашните коли.

Колите, презареждани с електричество от не възобновяеми източници са причина за почти същото количество вредни емисии, които конвенционалните коли с ДВГ генерират.

"Само защото не излиза от ауспухната тръба, не значи, че не излиза от някъде другаде," допълва той.

Прав сте, д-р Зито", но да видим как ще се развият нещата с възобновяемата енергия...

[Източник: News.com.au]
Прочетено 1044 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 13:02
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.