Четвъртък, 06 Октомври 2011 09:01

Peugeot VeLV - май всички ще правят мини електро коли (видео)

От
Peugeot V?lv - новата френска електрическа 'триколка с четири колела'

Френското правителство винаги е бил ентусиазирано за насърчаване на идеите за 'зелен' живот. Сред усърдните усилията в миналото бяха влизането в сила на данъчна система на базата на "бонус-малус" за поощряване на потребителите, които купуват и поддържат своите превозни средства и помагат за намаляване на въглеродните емисии и съответно санкциониране на купувачи, които не се придържат към еко покупки. Наскоро се сформира консорциум, в сътрудничество с изследователски лаборатории за развитие на 'триколка' наречена Peugeot {tooltip}VеLV{end-link}V?hicule ?lectrique L?ger de Ville - Леко градско електрическо превозно средство{end-tooltip} и предвид демонстрираните на Автосалон Франкфурт 2011 подобни творения като Audi Urban Concept, Volkswagen Nils и Opel RAK-e, френската идея едва ли учудва някой, в същото време доказвайки, че все повече автопроизводители обръщат внимание на този нов тип градско превозно средство, който като нищо може да се оформи като различен клас. По дизайн Peugeot VеLV определено прилича повече на идеята на Opel, но да видим какво различно са направили във Франция:..

Peugeot VеLV дизайн

Адекватно на бъдещите предизвикателства на мобилността, Peugeot VеLV- концепцията, беше представена във Франция във форум, организиран от Френската агенция по околна среда и Френската агенция за управление на енергията (ADEME). Това ново превозно средство за града е разработено от консорциум от френски компании като Michelin и Valeo, в сътрудничество с някои изследователски лаборатории. Причудливото за днешните разбирани електромобилче с отварящи се нагоре врати се задвижва с 20 кВ електромотор, захранван от литиево-йонна батерия с капацитета 8.5 кВтч, достатъчен за 100 км и максимална скорост от 110 км/ч. Предната престилка на електрическата триколка, която наричаме така заради почти събраните задни колела, я прави да изглежда като широк и мощен скутер. Дизайнът на превозното средство е синтез между Peugeot BB1 и EX1 концепциите, с подобряване на естетиката на BB1 и с двойна задна ос от EX1. Колкото и външният вид да не го предполага, в Peugeot VеLV има място за трима, като водачът седи в центъра, а зад него могат да седнат двама пътници. Новата електрическа идея на Peugeot отговаря на всички стандартни правила за безопасност, въпреки ниското си тегло от 650 кг. Лесен за управление по задръстените градски улици, Peugeot VеLV има радиус на завиване от само 7,20 метра, а преди да ви свърши 'сока' в батерията може да се възползвате от специалната функция за идентифициране на най-близката станции за зареждане, до която може да стигнете с оставащия в батерията заряд.

Зелен фактор

Консорциумът в сътрудничество с многобройни изследователски лаборатории е създаден с цел колективният проект да постигне целта си за намаляване на общия размер на потреблението на енергия в превозното средство. LEROY SOMER, GNK и Valeo допринесат с опита си за създаване на 20 кВ електромотор, а Johnson Controls осигурява литиево-йонната батерия. Valeo пък е разработила системата за отопление, окабеляването е проектирано от Leoni. Общото потребление на енергия на VeLV на километър е 85 Вч, които прави отпечатъка върху околната среда на електро мъника като тази при пътуване с влак. Моделът е насочен към компании с много служители и големи автопаркове, услуги като току-що стартиралата в Париж Autolib, традиционни рент-а-кар компании и дори към купувачи на коли втора ръка, които търсят вариант за природосъобразно придвижване.

Добрите страни

Очевидно разработването на модел като VeLV е насочено към предлагане на варианти за облекчаване на трафика или поне по-лесното придвижване в натоварените градски условия. Интересното в задната част на модела са арките зад главите на пътниците, които оформят задната част като двоен купол, разбира се, отварящите се нагоре врати. За 'зелените' ползи вече говорихме, а определено адекватният радиус на завиване от 7,20 метра ще помага за добрата маневреност в ограничени пространства.

Не толкова добрите страни

Засега шансовете за влизане в производство на Peugeot VeLV не са особено големи. Въпреки ниския въглероден отпечатък и фактът, че VeLV отговаря на всички стандарти за безопасност, възможността да го видим скоро по улиците е малка. С други думи, цял куп изследвания, посветени на концепцията за развитие на тази кола от специално създадения за целта консорциум, с усилията на всички участващи компании няма да се оправдаят без пазарна реализация. Сигурно е обаче, че дори проектът VeLV да не види бял свят, почерпеният опит ще бъде използват от създателите на концепцията в различни направления.

eCars.bg

Прочетено 2659 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 10:12
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.