Понеделник, 07 Май 2012 08:01

BMW и Daimler: Хайде да се позабързаме с електромобилите

От
tum_mute_evtin_elektromobil

 

Докато пишем за електромобилите, все се налага да използваме изрази като "налага се да почакаме до 2013-та," "модел еди-кой-си се очаква на пазара еди-кога-си" и др. Така е – интересът в България е слаб, затова ние действаме по въпроса със засилването. Ето, в средата на месеца предстои официалното представяне на Opel Ampera в България, когато ще направим първи тестове. Ще последват и други. Като BMW и Mercedes-Benz, които като част от група от над дузина частни и публични компании работят заено по проект за ускоряване развитието на градската електрическа мобилност...

С огромно желание и у нас да има такива инициативи, отбелязваме красноречивия факт, че германското образователно министерство осигурява 10.8 милиона евро за проект на име Visio.M. Учени от мюнхенския Технически университет {tooltip}(TUM){end-link}Technische Universitaet Muenchen{end-tooltip} ще работят заедно с авто-инженери за разбработване на малък градски електромобил с максимална мощност от около 15 кВ (20 кс) и тегло до около 400 кг (без батерията), което би означавало 45% по-ниско тегло от Smart ForTwo. Целта е да се разработи кола, достатъчно лека за осигуряване на задоволяващ нуждите градски пробег и в същото време сигурна и безопасна като конвенционален модел.

BMW и Mercedes, казваш, участват... Мда, и дори вече си имат собствени електро модели, които отсега са сред "най-търсената информация" в eCars.bg. При търсенето електрическият i3 най-често върви в комбинация с вездесъщата "цена", а докато дойде време за продажба, баварците тестват предшественика на модела – базираният на 1-СерияActiveE. Упс, да, малко далеч, защото тестовете са под формата на продажби на лизинг чак в щатите, но и Mercedes все още не се задава към нас, въпреки известното тестово количество B-Class E-Cell.

Как да помогнете да се ускори вноса? Ами, бъдете активни, питайте местните дилъри кога смятат да започнат да предлагат електро модели, коментирайте електромобилите с приятели и се информирайте за развитието на електрическата мобилност в България от eCars.bg и Elektromobili.bg.

eCars.bg

Прочетено 1265 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 14:03
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.